c S

SDS in NSi na ustavno sodišče vložila zahtevi za presojo in zadržanje dveh referendumov

29.04.2024 13:30 SDS in NSi sta vložila zahtevi za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabe konoplje s predlogom za začasno zadržanje do končne odločitve. To bi lahko vplivalo na datum njune izvedbe.

Odloka o razpisu posvetovalnih referendumov glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabe konoplje sta bila, potem ko ju je pretekli četrtek skupaj z odlokom o posvetovalnem referendumu o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah potrdil državni zbor, v petek objavljena v uradnem listu.

V opozicijskih strankah SDS in NSi so že dan po odločitvi DZ-ja napovedali, da bodo vložili zahtevo za njuno ustavno presojo. V SDS-u so ob tem napovedali tudi, da bodo poleg predloga za začasno zadržanje podali še predlog, naj ustavno sodišče zahtevo obravnava prednostno.

Referendum o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je po mnenju obeh opozicijskih strank v nasprotju s 17. členom ustave, ki pravi, da je človekovo življenje nedotakljivo. Pri referendumu o rabi konoplje pa so opozorili na procesne nepravilnosti, saj sta v državnozborskem postopku iz enega nastali dve vsebinsko drugačni vprašanji, ki bi po mnenju opozicije morali biti predmet dveh referendumov.


>> Več: SDS in NSi na ustavno sodišče vložila zahtevi za presojo in zadržanje dveh referendumov