c S

S sporazumom do hitrejših in cenejših postopkov varovanja izumov

05.09.2023 07:40 Urad RS za intelektualno lastnino in Evropska patentna organizacija sta podpisala delovni sporazum o sodelovanju pri poizvedbah, ki bo po navedbah urada omogočil hitrejše pridobivanje kakovostnih informacij v postopkih podelitve patenta.

Prijavitelji evropskih in mednarodnih patentov bodo dobili tudi možnost dodatnih finančnih ugodnosti.

Nedavno sprejeta novela zakona o industrijski lastnini omogoča, da lahko urad za intelektualno lastnino sklepa pogodbe z drugimi uradi in organizacijami za zagotovitev novih informacijskih storitev urada. Sklenitev današnjega sporazuma omogoča prijaviteljem nacionalnih patentov, da že v nekaj mesecih po vložitvi prijave pridobijo kakovostno informacijo o tem, ali njihov izum izpolnjuje pogoje za podelitev patenta, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Evropska patentna organizacija omogoča uradom, s katerimi ima sklenjen tak sporazum, sklenitev dodatnega sporazuma, ki nekaterim prijaviteljem omogoča uveljavljanje finančnih olajšav. Evropski patentni urad namreč za poizvedbo o stanju tehnike s pisnim mnenjem, kadar je ta vložena prek urada, s katerim ima sklenjen sporazum, nekaterim prijaviteljem (fizične osebe, univerze in neprofitne raziskovalne ustanove ter mala in srednje velika podjetja) prizna finančno olajšavo v višini 80 odstotkov cene storitve, in sicer za do največ 400 nacionalnih patentnih prijav letno.

>> Več: S sporazumom do hitrejših in cenejših postopkov varovanja izumov