c S

Preiskavo primera Pfizergate je prevzelo Evropsko javno tožilstvo

02.04.2024 07:50 Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je od tožilstva v Liegu prevzelo preiskavo primera Pfizergate, ki preiskuje domnevne kršitve pri pogajanjih glede dobave cepiv proti covidu-19.

O dobavi cepiv sta se pogovarjala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in izvršni direktor ameriškega farmacevtskega podjetja Pfizer Albert Bourla.

Preiskovalci EPPO-ja so v zadnjih mesecih prevzeli naloge belgijskih tožilcev, ki preiskujejo von der Leyen zaradi "vmešavanja v javne funkcije, uničevanja sporočil SMS, korupcije in navzkrižja interesov", je razvidno iz pravnih dokumentov, ki jih je videl portal Politico in tiskovni predstavnik tožilstva v Liegeu v Belgiji.

Čeprav tožilci EPPO-ja preiskujejo domnevna kazniva dejanja, v zvezi s preiskavo niso še nikogar obtožili.

Preiskavo so belgijski pravosodni organi v mestu Liege prvotno sprožili na začetku leta 2023 po kazenski ovadbi, ki jo je vložil lokalni lobist Frederic Baldan. Kasneje sta se mu pridružili še madžarska in poljska vlada. Zadnja je sicer po zmagi Donalda Tuska na volitvah v postopku umika pritožbe, je za Politico povedal tiskovni predstavnik poljske vlade.

Baldanova pritožba se je osredotočila na izmenjavo sporočil med von der Leyen in Bourlom pred eno največjih kupčij glede nakupa cepiv proti covidu-19 na vrhuncu pandemije. Afere pa se je prijelo poimenovanje Pfizergate.

Prvi je sporno izmenjavo sporočil razkril ameriški časopis New York Times, ki je obenem vložil tožbo proti Evropski komisiji, ker ni želela razkriti vsebine sporočil, potem ko so zaprosili za to.

>> Več: Preiskavo primera Pfizergate je prevzelo Evropsko javno tožilstvo