c S

Predlog prenovljenega zakona o dolgotrajni oskrbi za kratek čas dan v javno razpravo

22.05.2023 14:31 Ministrstvo za solidarno prihodnost je pripravilo predlog prenovljenega zakona o dolgotrajni oskrbi. A bo v javni razpravi le do petka.

Predlog prenovljenega zakona o dolgotrajni oskrbi pristojnosti, ki so bile razdeljene med ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo, združuje pod ministrstvo za solidarno prihodnost. To po oceni pripravljavcev zakona pomeni poenostavljeno urejanje, odločanje in postopke izvajanja sistemskih in administrativnih aktivnosti na področju dolgotrajne oskrbe.

Vstopna točka bodo centri za socialno delo

Predlog zakona predvideva vzpostavitev vstopnih točk za dolgotrajno oskrbo v okviru centrov za socialno delo (CSD). "Ker bodo za izvajanje tega zakona zagotovljeni ustrezni dodatni kadrovski in finančni viri za CSD, izvajanje tega zakona ne pomeni dodatne obremenitve," ministrstvo za solidarno prihodnost poudarja v predlogu zakona.

Eden osrednjih ciljev je okrepiti dolgotrajno oskrbo na domu. Predlog zakona kot izvajalce dolgotrajne oskrbe v instituciji definira domove za starejše. Za oskrbovalce družinskih članov pa predlog prinaša dvig plačila za izgubljen dohodek v višini 1,5 minimalne plače.

Na kadrovskem področju so širše opredeljeni minimalni kadrovski pogoji za izvajanje osnovnih dnevnih opravil. Tako oskrba ni vezana zgolj na smer oziroma program socialnega oskrbovalca, ampak omogoča širši nabor profilov oziroma poklicev za ključna delovna mesta.


>> Več: Predlog prenovljenega zakona o dolgotrajni oskrbi za kratek čas dan v javno razpravo