c S

Predlog novele zakona o invalidskih organizacijah v javni razpravi

10.10.2023 07:50 Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo predlog novele zakona o invalidskih organizacijah.

Njen namen je sistemsko urediti naloge nacionalnega sveta invalidskih organizacij in njegovo financiranje za izvedbo nalog, ki so v javnem interesu, so navedli na ministrstvu. Novela bo v javni razpravi do 16. oktobra.

Cilj zakona je tudi večja vključenost invalidov in invalidskih organizacij v postopke sprejemanja predpisov in politik, ki zadevajo življenje invalidov, in v postopek spremljanja izvajanja konvencije, so ob začetku javne razprave sporočili z ministrstva.

Predlog novele zakona določa naloge nacionalnega sveta invalidskih organizacij, ki združuje reprezentativne in druge invalidske organizacije. Novela med drugim določa, da nacionalni svet usklajuje interese vseh invalidov v državi ob upoštevanju avtonomnosti vsake invalidske organizacije in jih zastopa v dialogu med invalidskimi organizacijami in v dialogu s strokovnimi združenji, državnimi organi, javnimi institucijami ter drugimi javnostmi.

>> Več: Predlog novele zakona o invalidskih organizacijah v javni razpravi