c S

Poslanci potrdili zakon o obnovi, uvedbo novega davka in preoblikovanje Vzajemne

14.12.2023 08:32 Državni zbor je potrdil novo obdavčitev za večje skupine podjetij, statusno preoblikovanje Vzajemne, pa tudi zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju sredstev po avgustovski ujmi.

DZ je z 69 glasovi za in sedmimi proti potrdil zakon o minimalnem davku, ki bo za velike domače skupine in mednarodne skupine podjetij s sedežem v Sloveniji uvedel novo obdavčitev. Davek v vrednosti 15 odstotkov bo veljal za skupine podjetij s prihodki, ki presegajo 750 milijonov evrov, in sicer za poslovna leta od 31. decembra letos.

Davek je rezultat pogajanj 138 držav v okviru Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj ter skupine G20. Članice EU-ja so se o njem dogovorile na začetku lanskega decembra, rok za prenos evropske direktive v nacionalno zakonodajo pa je konec letošnjega decembra.

Davek bo veljal za skupine podjetij s prihodki, ki presegajo 750 milijonov evrov v vsaj dveh od štirih predhodnih poslovnih let. Zakon se bo začel uporabljati za poslovna leta, ki se začnejo z 31. decembrom letos.

"Povrhnja obdavčitev"

Gre za povrhnji davek, ki ga ne gre enačiti z veljavnim davkom od dohodkov pravnih oseb. To je samostojen zakon, ki bo veljal ločeno od zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, saj gre pri izračunavanju povrhnjega davka za drugačen sistem od sistema davka od dohodkov pravnih oseb.

>> Več: Poslanci potrdili zakon o obnovi, uvedbo novega davka in preoblikovanje Vzajemne