c S

Poslanci podprli predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov

18.04.2024 07:46 DZ je na izredni seji sprejel predlog za razpis treh posvetovalnih referendumov – o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah in uporabi konoplje. SDS in NSi sta sejo obstruirala.

DZ je potrdil predloge za razpis referendumov, ne pa tudi še datumov njihove izvedbe. To bodo poslanci storili s sprejetjem odlokom o razpisu referendumov, o čemer naj bi po nekaterih informacijah odločali že prihodnji teden. Predvsem v Svobodi naj bi si želeli izvedbe referendumov hkrati z evropskimi volitvami 9. junija, o čemer pa niti v koaliciji ni soglasja. V SD-ju so tako večkrat ponovili, da predloga za razpis referendumov na dan evropskih volitev ne bodo podprli.

Predlog posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu

Eno izmed vprašanj, o katerem se bodo državljani izrekali na referendumu, je povezano z volilnim sistemom. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca?"

Predlog je podprlo 50 poslancev Svobode, Levice in NSi-ja, medtem ko so se v koalicijskem SD-ju glasovanja vzdržali. Ocenili so namreč, da predlog volivcem ne ponuja konkretne možnosti, kako uvesti preferenčni glas, niti jim ne zagotavlja, da bo s tem res zagotovljen odločilni vpliv na izbiro kandidatov. Proti pa je glasovalo 17 poslancev SDS-a, ki nasprotujejo uvedbi preferenčnega glasu.

>> Več: Poslanci podprli predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov