c S

Poslanci do septembra na počitnicah, jeseni jih čaka nadaljevanje zdravstvene reforme

18.07.2023 13:13 Poslanci odhajajo na parlamentarne počitnice, do septembra praviloma ne bodo zasedali. V poslanske klopi se bodo vrnili jeseni, ko bodo med drugim ob visokih pričakovanjih morali odločno zagristi v težko pričakovano zdravstveno reformo.

Parlamentarne počitnice, ko ni rednih zasedanj DZ-ja in delovnih teles, po poslovniku DZ-ja potekajo od vključno 16. julija do 31. avgusta. V poslopju parlamenta bodo v tem času potekala slikopleskarska dela v vrednosti 80.000 evrov, prenovili bodo tudi razsvetljavo in pode v posameznih prostorih, za kar bo DZ skupno odštel 72.000 evrov, so navedli v DZ-ju. V načrtu so tudi nekatera manjša popravila, denimo popravilo stolov v veliki dvorani DZ-ja na Šubičevi ter v mali in veliki dvorani na Tomšičevi.

S 16. julijem poslanci načelno odidejo na počitnice, čeprav so v tem času lahko sklicane izredne seje. Še pred odhodom na poletni oddih so se poslanci v ponedeljek sestali še na izredni seji, na kateri so med drugim potrdili zakon o dolgotrajni oskrbi. Če ne bo sklicanih drugih sej, pa bodo v poslanske klopi znova sedli jeseni.

Na političnem parketu je v zadnjih dneh odmeval odstop ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je odstopno izjavo, ki mu jo je zaradi različnih pogledov na delovanje javnega zdravstva v podpis ponudil kar premier Robert Golob, podpisal na začetku meseca. Vodenje zdravstvenega resorja je prejšnji teden začasno prevzel premier Golob, vlada pa je na njegov predlog imenovala tudi novo ekipo državnih sekretarjev, in sicer Valentino Prevolnik Rupel, Marjana Pintarja in Azro Herceg.

>> Več: Poslanci do septembra na počitnicah, jeseni jih čaka nadaljevanje zdravstvene reforme