c S

Popoplavna obnova: za državne ceste več kot pol milijarde evrov, za železnico 265 milijonov evrov

24.05.2024 13:17 V program za odpravo posledic škode lanskih poplav je vključenih skoraj 2000 kilometrov cest, za kar bo država namenila skoraj 560 milijonov evrov. Poleg tega bosta več kot dve milijardi evrov namenjeni za sanacijo plazov, strug in številnih objektov.

Prejšnji četrtek je vlada sprejela program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi močnih neurij z večdnevnim obilnim deževjem s poplavami in plazovi, ki so Slovenijo prizadeli avgusta lani. Za sanacijo po avgustovski ujmi je po tem programu v obdobju 2024–2028 predvidenih 2,33 milijarde evrov, od tega bo letos na voljo 360,98 milijona evrov.

Na seji ta četrtek pa je vlada sprejela še program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi lanskih avgustovskih poplav na področju državne cestne in železniške infrastrukture. Skupno je v sklopu tega programa na voljo 824,3 milijona evrov – ocena škode, ki jo je avgusta lani naredila ujma, na državni cestni infrastrukturi namreč znaša 559,2 milijona evrov, na železniški pa 265,07 milijona evrov.

Pravice do porabe za izvedbo programa se bodo letos zagotovile z razporeditvijo sredstev iz splošne proračunske rezervacije. V letih od 2025 do 2028 pa se bodo zagotavljale v okviru državnega proračuna oz. iz sredstev sklada za obnovo, so po seji vlade zapisali na ministrstvu za infrastrukturo. Poleg tega je v pripravi program ukrepov razvojnih spodbud za prizadeta območja, Slovenija pa pričakuje pa tudi nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada EU-ja.

V program vključenih skoraj 2000 kilometrov cest

Kot je na vladni novinarski konferenci v zvezi z obnavljanjem cest in železniških prog spomnila infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, je vlada "že oktobra sprejela delni program za obnovo infrastrukture, kjer je bilo takrat za to namenjeno 751,6 evra". V drugem programu, ki ga je vlada potrdila ta teden, sta po navedbah ministrice vključena tudi dva večja projekta. "To sta bohinjska proga v dolžini 30 kilometrov od Jesenic do Bohinjske Bistrice in koroška proga, približno 20 kilometrov od Sv. Danijela do meje z Avstrijo," je pojasnila.


>> Več: Vlada sprejela program za popoplavno sanacijo cestne in železniške infrastrukture