c S

Podjetjem izplačana predplačila za povračilo škode po poplavah

03.10.2023 13:26 Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je izplačalo 31,77 milijona evrov predplačil za povračila škode v gospodarstvu po avgustovski ujmi s poplavami in plazovi.

Predplačila so prejeli vsi upravičenci, ki so do 1. septembra oddali oceno škode z zahtevo po predplačilu, in sicer v višini 10 odstotkov ocenjene škode.

"Vesel sem, da smo se tokrat lahko odzvali kar se da hitro in prvič pri popisu škode omogočili tudi predplačila," je ob izplačilu poudaril gospodarski minister Matjaž Han. V sporočilu za javnost je poudaril še, da so oddajo vlog predplačila zelo poenostavili z namenom, da podjetjem nudijo hitro pomoč pri odpravi škode in jim pomagajo, da čim prej ponovno zaženejo prizadeto proizvodnjo.

Minister si želi, da bi takšno prakso lahko ohranili tudi v prihodnje, saj je za predplačilo zaprosilo več kot 60 odstotkov vseh upravičencev, ki so oddali oceno škode. Z 20. septembrom se je iztekel tudi rok za oddajo ocene škode tudi tistih upravičencev iz gospodarstva, ki za predplačilo niso zaprosili. Oceno škode je prijavilo 1173 podjetij v skupni višini 380,85 milijona evrov, kamor je vključenih tudi 708 podjetij, ki so zaprosila za predplačilo.

>> Več: Podjetjem izplačana predplačila za povračilo škode po poplavah