c S

Po novem bo študentom omogočeno, da hkrati prejemajo tako Zoisovo kot državno štipendijo

27.11.2023 07:47 Študentje in dijaki bodo po novem lahko dobivali Zoisovo in državno štipendijo hkrati. Po doslej veljavni ureditvi to ni bilo mogoče.

V petek potrjen predlog sprememb zakona o štipendiranju pa bo omogočil, da bodo tisti, ki prihajajo iz socialno šibkejšega okolja in hkrati dosegajo izjemne dosežke, ob izpolnjevanju pogojev lahko dobivali obe štipendiji.

S spremembami zakona poleg tega odpravljajo nepravilnost, zaradi katere bi bile štipendije prihodnje leto nižje kot letos.

Do zdaj je veljalo, da lahko dijak ali študent zaprosi bodisi za državno bodisi za Zoisovo štipendijo za posebne dosežke, ne pa za obe hkrati. Kaj se spreminja s spremembami zakona? "Po sprejemu tega zakona bo z naslednjim študijskim letom vsem študentkam in študentom omogočeno, da hkrati prejemajo tako Zoisovo kot državno štipendijo, če le izpolnjujejo pogoje," pojasnjuje predstavnik predlagateljev zakona, Miha Kordiš iz Levice.

Poslanci vseh poslanskih skupin so spremembe pozdravili. "Ti dve štipendiji pokrivata različni področji. In ni razloga, da dijakov in študentov iz socialno šibkejših okolij ne bi nagradili za njihove izjemne dosežke," je dejala Lucija Tacer iz Gibanja Svoboda.

>> Več: Po novem bo študentom omogočeno, da hkrati prejemajo tako Zoisovo kot državno štipendijo