c S

Pirc Musarjeva za 9. junij razpisala volitve v Evropski parlament

23.02.2024 13:18 Predsednica republike Nataša Pirc Musar je podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament in za dan glasovanja določila 9. junij. Volilna opravila bodo začela teči 11. marca, od tedaj bo možno tudi vlaganje kandidatur.

Slovenski volivci bodo na evropskih volitvah izbirali devet poslancev Evropskega parlamenta oziroma enega več kot na zadnjih volitvah. Ti bodo po besedah predsednice v naslednjih petih letih zastopali naše interese. Ob tem je poudarila, da je Evropski parlament edina neposredno izvoljena institucija v Evropski uniji.

Priprave na volitve letos sovpadajo s praznovanjem 20. obletnice vstopa Slovenije v EU. "Prepričana sem, da v Sloveniji tudi zaradi članstva v EU-ju živimo bolje, da je naše gospodarstvo zato bolj uspešno, da bolj skrbimo za svoje okolje, zrak in vodo, da imajo učenci in učitelji, študenti, profesorji, raziskovalci, ustvarjalci in kulturni delavci več priložnosti," je med drugim poudarila Pirc Musarjeva.

Meni tudi, da se zaradi članstva v EU-ju bolje razvija kmetijstvo in da imamo bolj uravnotežen regionalni razvoj. "Zaradi članstva v EU-ju se učinkoviteje bojujemo proti podnebnim spremembam in se hkrati nanje prilagajamo. Z EU-jem je prehod na trajnostno in krožno gospodarstvo hitrejši," je navedla in dodala: "Zaradi članstva v EU-ju tudi glas Slovenije v svetu več šteje."


>> Več: Pirc Musarjeva za 9. junij razpisala volitve v Evropski parlament