c S

Osnutek zakona: Prepoved arom v elektronskih cigaretah in nekaterih kadilnic

01.03.2023 07:32 Osnutek novele tobačnega zakona med drugim predvideva prepoved arome v elektronskih cigaretah ter kadilnic v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Dostopen je na portalu eDemokracija, pripombe sprejemajo do 30. marca.

Usklajevanje z evropsko ureditvijo

Razlog za pripravo zakonske novele je ustrezna uskladitev nacionalne zakonodaje s pravnim redom Evropske unije (EU), saj je Evropska komisija lani ugotovila manjše nepravilnosti pri prenosu evropske direktive glede proizvodnje, predstavitve in prodaje tobačnih izdelkov, piše v dokumentu.

Poleg tega bi novela v nacionalno zakonodajo prenesla delegirano direktivo Evropske komisije glede strožjih določb za ogrevane tobačne izdelke. Ta uvaja prepoved značilnih arom za ogrevane tobačne izdelke in aromatičnih snovi v kateri koli od njihovih komponent. Poleg tega direktiva na embalažo ogrevanih tobačnih izdelkov uvaja splošna, informativna in sestavljena zdravstvena opozorila, kot to velja za druge tobačne izdelke za kajenje.

>> Več: Osnutek zakona: Prepoved arom v elektronskih cigaretah in nekaterih kadilnic