c S

Odbor za zdravstvo v interventni zakon vnesel številne spremembe

12.12.2023 13:41 Predlog interventnega zakona v zdravstvu prinaša obvezno dežurstvo za vse zdravnike v javni mreži, dodatke za povečan obseg dela na primarni ravni, laže zaposlovanje tujih zdravnikov, omejitev višine bolniškega nadomestila in druge ukrepe.

Interventni zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva so danes obravnavali člani pristojnega parlamentarnega odbora. Vlada meni, da bodo ukrepi povečali dostopnost do zdravstvenih storitev, a predlog je tarča številnih kritik in pripomb, tudi zato, ker je bil pripravljen na hitro, brez zadostnega usklajevanja z glavnimi akterji.

Vladi se s sprejetjem zakona mudi, saj v njem opredeljuje tudi tehnične rešitve za način pobiranja obveznega zdravstvenega prispevka, ki nadomešča dopolnilno zavarovanje in naj bi obveljal s prvim januarjem. Prispevek naj bi pobiral Zavod za zdravstveno zavarovanje, a upravni odbor ZZZS-ja predlaga, naj to nalogo prevzame Finančna uprava RS, je poročal Radio Slovenija. Z ministrstva za zdravje so glede pripomb dejali le, da jih bodo proučili in pripravili dopolnila.


>> Več: Odbor za zdravstvo v interventni zakon vnesel številne spremembe