c S

Ob svetovnem dnevu varnosti pri delu v ospredju podnebne spremembe in okvare sluha zaradi dela

28.04.2024 00:00 Od leta 2003 je 28. april svetovni dan varnosti in zdravja pri delu. ILO je za letošnje geslo izbrala podnebne spremembe ter varnosti in zdravje pri delu. V Sloveniji opozarjajo na to problematiko in izpostavljajo okvaro sluha kot poklicno bolezen.

Mednarodna organizacija dela (ILO) opozarja, da vse več ekstremnih vremenskih pojavov pomembno vpliva na delavce – podnebne spremembe povzročajo veliko zdravstvenih tveganj za 70 odstotkov delavcev na svetu, navaja organizacija.

Delo v ekstremnih vremenskih razmerah povzroča utrujenost, zaradi stresa več poškodb in bolezni

Smrti in bolezni zaradi vročine med delavci v kmetijstvu, gradbeništvu in na drugih delovnih mestih na prostem je v svetu vse več, saj delo v ekstremnih vremenskih razmerah povzroča utrujenost. Več pa je tudi poškodb na delovnem mestu in bolezni, povezanih s stresom. Vodnik ILO-ja o vplivih podnebnih sprememb na varnost pri delu iz aprila navaja, da "trdni dokazi kažejo, da podnebne spremembe in degradacija okolja pomenijo povečano tveganje za poškodbe pri delu, bolezni in smrt", so povzeli v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

ILO po njihovem opozorilu ocenjuje, da je bilo leta 2020 po vsem svetu 22,85 milijona poškodb pri delu in 18.967 smrtnih primerov zaradi poškodb pri delu, ki jih je mogoče pripisati izpostavljenosti vročini na delovnem mestu.

Zaradi vročine na delu na svetu umre 19.000 ljudi

Zaradi ekstremne vročine in ultravijoličnih žarkov, ki lahko povzročijo zdravstvene težave, kot so bolezni srca in ožilja ter kožni rak, so po navedbah ILO-ja, ki jih povzema nemška tiskovna organizacija DPA, še posebej prizadeti delavci v kmetijstvu in drugih sektorjih, ki vključujejo delo na prostem.

>> Več: Ob svetovnem dnevu varnosti pri delu v ospredju podnebne spremembe in okvare sluha zaradi dela