c S

Ob odprtju sodnega leta: "Če sodstvo ne deluje, je ogroženo delovanje delitve oblasti"

15.02.2024 09:42 Predstavniki sodstva so na slovesnosti ob odprtju sodnega leta izpostavili pomembnost neodvisnosti sodstva in delitve oblasti. Predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević je dejal, da bi materialna neodvisnost sodnikov morala biti samoumevna.

V nagovoru je poudaril poseben položaj sodstva kot ene od treh vej oblasti, saj mora nadzorovati izvršilno oblast. Zdi pa se, da je ravno sodna oblast najšibkejša, saj črpa svojo moč iz strokovnosti, medtem ko drugi veji temeljita na politični moči, je poudaril. "Če sodstvo ne deluje, je ogroženo delovanje delitve oblasti, s tem pa tudi družbe kot celote," je dejal Miodrag Đorđević.

Poudaril je, da je ključni element vladavine prava materialna neodvisnost sodne veje oblasti. "Neodvisnost nikakor ni privilegij sodnikov, ampak pravica državljanov," je poudaril. Vsi nosilci državne oblasti bi jo morali braniti, ne le zaradi sodnikov, ampak zaradi legitimnosti njih samih.

Da bi sodna oblast lahko izvajala naloge, ki so ji po ustavi zaupane, zlasti učinkovito, pa ji morata biti zagotovljena urejena prostorska problematika ter ustavni in zakonski okvir. Dejal je, da so sodišča v Sloveniji po večini v starih stavbah, ki zahtevajo stalno vlaganje, stavbe pa so velikokrat energetsko potratne in zdravju škodljive. Tako so denimo v Ljubljani dvorane prvostopenjskih in pritožbenih sodišč razpršene in oddaljene, kar povzroča logistične in varnostne probleme. "Prostori so večinoma najeti, najemnine pa izjemno visoke, zato gre za neekonomično in neracionalno porabo proračunskih sredstev," je poudaril.


>> Več: Ob odprtju sodnega leta: "Če sodstvo ne deluje, je ogroženo delovanje delitve oblasti"