c S

Norveška, Irska in Španija bodo 28. maja priznale Palestino

22.05.2024 15:41 Norveška, Irska in Španija so napovedale, da bodo 28. maja priznale Palestino, zaradi česar je Izrael nemudoma odgovoril z napovedjo odpoklica svojih veleposlanikov, pri čemer je izraelski zunanji minister dejal, da je to nagrada za terorizem.

Kot prvi je odločitev o priznanju sporočil norveški premier Jonas Gahr Store, ki je napovedal, da bo Norveška 28. maja priznala Palestino.

Na novinarski konferenci je Store pojasnil, da je vojna v Gazi pokazala, da mora doseganje miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu temeljiti na rešitvi palestinskega vprašanja. Cilj tega priznanja je palestinska država, ki bo "politično kohezivna", je prepričan, zato je tudi druge države pozval, naj jim sledijo.

Kot je dejal Store, je treba ohranjati živo edino alternativo, ki ponuja politično rešitev, tako za Izraelce kot za Palestince, kar je rešitev dveh držav, ki živita druga ob drugi, v miru in varnosti.

Po njegovih besedah je priznanje Palestine tudi podpora zmernim silam, ki se zaradi brutalnosti konflikta ne slišijo več.

Sanchez: Mir, pravičnost in doslednost

Španski premier Pedro Sanchez je priznanje Palestine napovedal v parlamentu, kjer je dejal, da gre za mir, pravičnost in doslednost, pri tem pa požel aplavz poslancev. "Priznali bomo Palestino iz več razlogov in to lahko povzamemo s tremi besedami – mir, pravičnost in doslednost," je dejal.

"Zagotoviti moramo, da se bo rešitev dveh držav spoštovala, pri čemer mora obstajati vzajemno jamstvo za varnost," je povedal in dodal, da je bistvenega pomena, da se obe strani pogajata za mir, zaradi česar po njegovih besedah tudi priznavajo Palestino.

Ob tem je ocenil, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ogroža rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu.


>> Več: Norveška bo Palestino priznala 28. maja, odločitev bosta sporočili še Španija in Irska