c S

Na vrhu Sveta Evrope vzpostavili register škode za Ukrajino

18.05.2023 07:04 Na vrhu Sveta Evrope v Reykjaviku so danes vzpostavili register škode, ki jo je v Ukrajini povzročila ruska agresija.

Registru, ki pomeni prvi korak do mednarodnega odškodninskega mehanizma za žrtve ruske agresije, se je pridružilo 40 od 46 držav članic Sveta Evrope, med njimi tudi Slovenija, tri pa so izrazile namero.

Razširjenemu delnemu sporazumu o registru so se pridružile tudi Evropska unija in tri države opazovalke – Kanada, Japonska in ZDA, so sporočili iz Sveta Evrope (SE).

Generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić je odločitev o vzpostavitvi registra škode pod okriljem SE-ja označila za zgodovinsko, saj bo "podprla žrtve pri evidentiranju njihovih izgub". Poudarila je, da je s podporo zelo velike koalicije članic in nečlanic SE-ja ter EU-ja to "ena prvih pravno zavezujočih odločitev, da bo Rusija odgovarjala za svoja dejanja".

Premierka Islandije, ki predseduje SE-ju, Katrin Jakobsdottir, je register škode izpostavila kot "pomemben korak k odgovornosti za zločine, storjene v brutalni ruski vojni, in močno sporočilo podpore Ukrajini".

>> Več: Na vrhu Sveta Evrope vzpostavili register škode za Ukrajino