c S

Na odboru za zdravstvo prikimali referendumu glede uporabe konoplje

16.04.2024 08:53 V odboru DZ-ja za zdravstvo so predlog posvetovalnega referenduma o uporabi konoplje ocenili za primernega. Razprava je minila v znamenju očitkov SDS-a, ki so glasovanje obstruirali. Vida Čadonič Špelič (NSi) pa je dejala, da to ni vprašanje za laike.

Za je glasovalo devet koalicijskih poslancev, poslanci SDS-a pa so sejo pred glasovanjem protestno zapustili in tako niso glasovali.

Predlog za razpis referenduma so v DZ vložili poslanci in poslanke Svobode. Sprva so volivce želeli vprašati, ali so za to, da bi bila v Republiki Sloveniji pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena.

V zakonodajnopravni službi DZ-ja so medtem opozorili, da referendumsko vprašanje vsebuje več vsebin, ki so lahko tudi ločljive, saj se nanašajo na različne načine ravnanja s konopljo, ki so tudi po veljavni pravni ureditvi različno urejeni.

Zakonodajnopravna služba je tako v petek podala mnenje, da je predlagano referendumsko vprašanje nejasno in zavajajoče, saj uporabljeni termini nimajo povsem enoznačnega pomena. Poleg tega referendumsko vprašanje izhaja iz predpostavke, da v veljavnem pravnem sistemu vsebina, na katero se nanaša vprašanje, kot celota ni dovoljena, čeprav po veljavni pravni ureditvi ni dovoljena le v delu, ki se nanaša na gojenje konoplje v medicinske namene, so še poudarili.

Referendumsko vprašanje

Prvotno vprašanje, ki se je glasilo: "Ali ste za to, da bi bila v Republiki Sloveniji pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena?" so z dopolnili spremenili v dve vprašanji, in sicer: "Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?" in "Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?"

>> Več: Na odboru za zdravstvo prikimali referendumu glede uporabe konoplje