c S

Na Evropskem sodišču presenetljiva zmaga ruskih oligarhov zaradi EU-sankcij

11.04.2024 07:44 Ruska oligarha Petr Aven in Mihail Fridman sta na Evropskem sodišču dosegla presenetljivo zmago proti sankcijam EU-ja zaradi ruske invazije na Ukrajino. Kljub temu kazenski ukrepi proti njima za zdaj še veljajo.

Evropsko sodišče je razsodilo, da Evropski svet ni predstavil dovolj dokazov, da bi dokazal, da sta bila Aven in Fridman vpletena v prizadevanja, ki "spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko integriteto, suverenost in neodvisnost Ukrajine". Sodišče je zato razveljavilo sankcije, uvedene proti dvojici leta 2022, poroča Guardian.

EU je Avena in Fridmana uvrstila na seznam sankcioniranih posameznikov in ustanov kmalu po ruski invaziji Ukrajine februarja 2022, kar je Unija leto dni pozneje ponovno potrdila. Ob tem je Evropski svet označil Avena za "enega najtesnejših oligarhov Vladimirja Putina", za Fridmana pa so dejali, da mu "uspeva gojiti močne vezi s Putinovo administracijo" in da se "označuje za enega glavnih ruskih finančnikov in omogočevalca Putinovega notranjega kroga".

Aven in Fridman sta skupaj z na desetinami drugih ruskih oligarhov na evropskih sodiščih izpodbijala sankcije, ki sta jih opisala kot "lažne in neosnovane". Evropsko sodišče je zdaj razsodilo, da milijarderja ne bi smela biti vključena na seznam sankcij. Fridman je dejal, da je z razsodbo "zadovoljen".

Razsodbo analitiki že označujejo za velik korak nazaj za režim EU-sankcij proti Moskvi. Evropski svet se sicer lahko na odločitev sodišča pritoži.

>> Več: Na Evropskem sodišču presenetljiva zmaga ruskih oligarhov zaradi EU-sankcij