c S

KPK izrekel opomine sedmim ministrom zaradi neporočanja glede omejitev poslovanja

16.11.2023 12:39 KPK je zaradi neporočanja omejitev poslovanja sedmim ministrom izdal opomine. Postopki proti sedmerici ministrov zaradi nepravočasnega poročanja subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja, pa so pravnomočno končani.

Opomine je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) izdala ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon, notranjemu ministru Boštjanu Poklukarju, ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan, ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateju Arčonu, ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh, nekdanji ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik ter nekdanjemu ministrstvu za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu.

KPK navaja, da je maja 2023 prejel novinarska vprašanja, iz katerih je izhajalo, da nekateri ministri aktualne vlade niso poročali o subjektih, za katere v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije veljajo omejitve poslovanja.

Na podlagi teh informacij je KPK pri organih, kjer opravljajo ali so opravljali funkcijo, preveril, ali so funkcionarji poročali o povezavah s konkretnimi pravnimi subjekti.

"Funkcionarji so namreč dolžni o subjektih, za katere veljajo omejitve poslovanja, seznaniti organ, pri katerem opravljajo funkcijo, saj ta organ s temi subjekti ne sme poslovati oziroma lahko posluje le v določenih okoliščinah. Organ pa nato KPK-ju posreduje seznam subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja," so navedli na protikorupcijski komisiji.


>> Več: KPK izrekel opomine sedmim ministrom zaradi neporočanja glede omejitev poslovanja