c S

Katarina Bergant nova generalna državna tožilka

27.03.2024 08:02 DZ je z 49 glasovi za imenoval Katarino Bergant za generalno državno tožilko. Za je glasovala koalicija, proti pa opozicija. Katarina Bergant bo po prisegi za dobo šestih let na mestu generalnega državnega tožilca nadomestila Draga Šketo.

Predsednik državnotožilskega sveta Harij Furlan je pred glasovanjem DZ-ja dejal, da se je Katarina Bergant na mesto državne tožilke prijavila kot edina kandidatka. Poudaril je, da izkazuje formalne pogoje, njen strateški program državnega tožilstva pa je celovit, konkreten in ustrezno umeščen v kriminalitetno politiko. V zvezi s posebnimi znanji, izkušnjami, priporočili in dosežki so med drugim upoštevali kandidatkine izkušnje z obravnavo zahtevnih in obsežnih zadev.

Poslanska razprava

Poslanka SDS-a Anja Bah Žibert je v predstavitvi stališč poslanskih skupin dejala, da sta za zaupanje javnosti v državno tožilstvo pomembni osebna integriteta in pokončna drža. Po njenih besedah je zanimivo, da je ravno tožilka Katarina Bergant zavrnila pregon finskega novinarja Magnusa Berglunda v aferi Patria. Problematizirala pa je tudi odločbo o mirovanju funkcije, ki je bila Bergantovi izdana leta 2010, in to, da državnotožilski svet v gradivu tega ni omenil.

>> Več: Katarina Bergant nova generalna državna tožilka