c S

Kako do izredne socialne denarne pomoči za prizadete v poplavah?

18.08.2023 08:37 Mesečna pomoč za prizadete v poplavah trenutno znaša petkratnik zakonsko predpisanega minimalnega dohodka. Če upravičenec vlogo za pomoč vloži v avgustu, prvo nakazilo predvidoma prejme 21. septembra.

Med finančnimi pomočmi, namenjenimi prizadetim v ujmi, je tudi izredna denarna socialna pomoč, za katero upravičenci lahko zaprosijo pri Centrih za socialno delo. Kdo je do nje upravičen in kako jo je mogoče čim prej dobiti?

V primeru naravnih nesreč veljavna socialna zakonodaja omogoča pomoč v obliki izredne denarne socialne pomoči. Kdo jo lahko dobi, kako hitro jo lahko dobi in koliko jo lahko dobi?

Izredna denarna socialna pomoč se lahko dodeli osebi, paru ali družini, ki se znajde v materialni stiski ali pa ima izredne stroške, vezane na preživljanje. V primeru poplav in naravnih nesreč se za ta namen pomoč lahko dodeli. Višina je odvisna od številnih dejavnikov, med drugim od števila družinskih članov, od njihovih dohodkov, premoženja, prihrankov in pa tudi za kakšen namen oseba družine to pomoč potrebuje. Zakonsko je tako določeno, da se lahko dodeli mesečno največ v višini zakonsko predpisanega minimalnega dohodka za to osebo oziroma družino, letno največ v dveh teh zneskih, zdaj v primeru naravnih nesreč pa petih takih zneskov. Za samsko osebo je to trenutno 465,34 evra mesečno oziroma nekaj več kot 2400 evrov pa znaša petkratnik.

>> Več: Kako do izredne socialne denarne pomoči za prizadete v poplavah?