c S

Javna obravnava predloga Zakona o EU regulaciji terorističnih spletnih vsebin

26.04.2024 12:58 Ministrstvo za digitalno preobrazbo je pripravilo osnutek predloga Zakona o izvajanju uredbe (EU) o obravnavanju razširjanja terorističnih spletnih vsebin in ga predložilo v javno obravnavo na portalu eUprava.

Sprejem zakona je potreben zaradi izvajanja Uredbe (EU) 2021/784 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 29. aprila 2021 o obravnavanju razširjanja terorističnih spletnih vsebin. EU z omenjeno uredbo preprečuje zlorabo storitev gostovanja v teroristične namene in krepi javno varnost v Uniji. Uredba državam članicam nalaga določitev pristojnega organa za izdajanje odredb o odstranitvi terorističnih vsebin in za nadzor nad izvajanjem ukrepov po uredbi.

Osnutek zakona določa, da lahko odstranitev vsebin s spleta ponudniku storitev gostovanja naloži zgolj sodišče. Gre namreč za izjemne ukrepe, ki posegajo v ustavne pravice in svoboščine, zato je z vidika načela sorazmernosti in pravne varnosti primerno, da o omejitvah odloča sodišče. Dodaten element visoke ravni varovanja ustavnih pravic v zakonu je tudi določba, na podlagi katere mora sodišče pri odločanju o predlogu za izdajo odredbe o odstranitvi upoštevati ustavno zagotovljeno varstvo svobode izražanja in obveščanja, vključno s svobodo prejemanja in širjenja informacij, svobodo in pluralizem mnenj in medijev, svobodo umetnosti in znanosti ter načelo sorazmernosti.

Osnutek zakona ureja tudi ugotavljanje izpostavljenosti ponudnika storitev gostovanja terorističnim vsebinam, način opravljanja nadzora nad izvajanjem uredbe, poročanje ter določa prekrške in sankcije, ki jih izreka pristojni organ.

Zainteresirani deležniki lahko podajo svoje predloge in pripombe na osnutek zakona do 25. maja 2024, in sicer na elektronski naslov gp.mdp@gov.si.

  • Ministrstvo za digitalno preobrazbo