c S

Janković pravnomočno oproščen domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja

23.05.2023 15:24 Ljubljansko višje sodišče je zavrnilo pritožbo tožilstva zoper sodbo okrožnega sodišča, ki je Zorana Jankovića in njegova sinova oprostilo domnevnih obtožb zaradi zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja. Sodba je s tem pravnomočna.

"Prejšnji teden sem dobil še šesto pravdo, dokončno zaključeno ... Gre za prodajo delnic Mercatorja ... Tožilka Blanka Žgajnar se je pritožila (na sodbo prvostopenjskega sodišča) in sodišče je njeno pritožbo zavrnilo," je na svoji redni novinarski konferenci v Ljubljani povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Šest oprostilnih primerov obtožb, od katerih jih je pet vložila tožilka Blanka Žgajnar, po njegovem mnenju kaže na to, da tožilstvo nima trdnih dokazov. Župan tudi ocenjuje, da ga želi tožilka diskreditirati.

Tožilstvo je v tem primeru Jankoviću očitalo, da se je izognil plačilu davka na dobiček od kapitala pri prodaji delnic Mercatorja, in sicer da leta 2007 ni vložil napovedi davka, potem ko naj bi s prodajo 47.000 delnic zaslužil nekaj manj kot 689.000 evrov, od česar bi moral plačati nekaj več kot 103.000 evrov davka.

>> Več: Janković pravnomočno oproščen domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja