c S

Izenačitev standardov za sosežigalnice in sežigalnice prestala prvo obravnavo

29.11.2023 07:28 Predlog novele zakona o varstvu okolja gre v nadaljnjo obravnavo. Medtem ko so v koaliciji prepričani, da so spremembe korak v pravo smer, je opozicija kritična do novih obremenitev za podjetja.

Predlog zakona o varstvu okolja so v parlamentarni postopek, potem ko so v okviru kampanje Naj Anhovo zadiha zbrali potrebnih 5000 overjenih podpisov podpore državljanov, vložili nevladniki.

Kot je v imenu predlagateljev pojasnila Mateja Satler iz naravovarstvenega društva Eko Anhovo in Dolina Soče, prebivalci srednjega Posočja že desetletja trpijo zaradi posledic industrijskega onesnaževanja, zdajšnja ureditev pa nesmiselno različno obravnava sežigalnice odpadkov in naprave za sosežig, pri čemer za druge veljajo milejši pogoji glede izpustov emisij kot za specializirane sežigalnice odpadkov. Temeljna zahteva nevladnikov je, da se okoljski standardi, ki veljajo za sežigalnice odpadkov, zakonsko izenačijo s tistimi za sosežigalnice.

Predlog novele predvideva tudi določbo, da se na vseh večjih izpustih naprave izvaja enak obratovalni monitoring kot na glavnem izpustu ter se poveča frekvenca poročanja o monitoringu z letne na mesečno, kar je po njeni presoji "nujno z vidika ustreznega nadzora in preglednosti delovanja onesnaževalca".

"Cilj predloga je zagotoviti enako raven varstva okolja in zdravja ljudi v okolici sežigalnic in naprav za sosežig. Popolnoma nedopustno je, da prebivalci, ki živimo v okolici takšnih obratov, nosimo nekajkrat večje breme industrijskega onesnaževanja kot naši sodržavljani," je opozorila, poslance pa pozvala k odpravi dolgoletnih krivic.

>> Več: Izenačitev standardov za sosežigalnice in sežigalnice prestala prvo obravnavo