c S

Golob v DZ posredoval predlog za imenovanje Andreje Katič za ministrico za pravosodje

27.02.2024 07:15 Premier Golob se je odločil, da zaradi preteklih izkušenj za ministrico za pravosodje predlaga Andrejo Katič. Z njo je tudi že opravil pogovor in je kandidaturo sprejela. Predlog za njeno imenovanje je že posredoval v državni zbor.

Predsednik vlade Robert Golob se je sestal s predstavniki SD-ja, ki so mu predlagali več kandidatov za ministra za pravosodje. Po prvem delu sestanka sta vladno poslopje brez komentarja zapustila Matevž Frangež, ki začasno opravlja delo glavnega tajnika SD-ja, in minister za gospodarstvo iz vrst SD-ja Matjaž Han. Frangež se je nato vrnil v družbi Andreje Katič, ki je v preteklosti ministrstvo za pravosodje vodila od leta 2018 do 2020. Po pogovoru s premierjem Golobom je kandidaturo tudi sprejela.

Na sestanku sicer ni bilo predsednice SD-ja Tanje Fajon, ki je bila zaradi suma, da ima vnetje ledvic, v nedeljo hospitalizirana v UKC-ju Ljubljana.

Ministrsko kandidatko najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ-ja. Po poslovniku se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa morajo kandidatko na seji potrditi še poslanci. Kandidatka za novo ministrico bi se torej matičnemu odboru za pravosodje lahko predstavila še ta teden, po informacijah Slovenske tiskovne agencije bo to predvidoma v četrtek ali petek. Po tem scenariju pa bi državni zbor novo ministrico lahko potrdil na redni seji prihodnji teden.

>> Več: Golob v DZ posredoval predlog za imenovanje Andreje Katič za ministrico za pravosodje