c S

Fajon: Če ne bo trajnega premirja v Gazi, bomo priznali državo Palestino

29.03.2024 14:47 Slovenija se še z vsaj tremi državami EU-ja dogovarja za priznanje Palestine, če ne bo mogoče doseči primarnega cilja vzpostavitve trajnega premirja v Gazi in začetka pogovorov o rešitvi dveh držav, je povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Slovenija je zelo dejavna na vseh ravneh, pogovarjamo se, kako priti do rešitve dveh držav in priznanja Palestine, a se zavedamo, da če ne bo mirovne konference oziroma mirovnega načrta, ki ga bodo priznavali vsi vpleteni v regiji, to ne bo zagotovilo trajnega miru in varnosti, je poudarila ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

Dejala je, da je to prvi cilj, h kateremu stremi Slovenija. "Če to ne bo mogoče – in ta cilj se odmika –, potem je Slovenija danes v dogovoru z vsaj tremi državami EU-ja, da gremo v priznanje Palestine," je dejala.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so prejšnji teden ob robu vrha EU-ja sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

Viri na MZEZ-ju sicer opozarjajo, da bi bilo tako priznanje predvsem simbolično dejanje, slovenska vlada pa doslej o njem še ni določala. Morebitno odločitev o priznanju Palestine bi sicer moral obravnavati tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko.


>> Več: Fajon: Če ne bo trajnega premirja v Gazi, bomo priznali državo Palestino