c S

Evropski parlament potrdil evropski pakt o migracijah in azilu

11.04.2024 07:45 Evropski poslanci so potrdili evropski pakt o migracijah in azilu, katerega cilj je celovito urediti upravljanje migracij v EU. Pakt naj bi zagotovil več solidarnosti med članicami, hitrejše azilne postopke in boljše upravljanje meja.

Zdaj bodo morale zakonodajo potrditi še članice.

Med akti, ki jih je Evropska komisija predlagala v letih 2016 in 2020, za enega ključnih velja uredba o upravljanju migracij in azila, v skladu s katero bodo morale vse članice pomagati tistim, ki se bodo spopadale z migracijskim pritiskom.

Uredba predvideva poseben solidarnostni mehanizem za pomoč tem državam. Preostale članice jim bodo lahko pomagale s premestitvijo prosilcev za azil na svoje ozemlje, plačevanjem finančnih prispevkov ali pa zagotavljanjem operativne podpore. Na letni ravni bodo število premestitev znotraj EU-ja določili pri najmanj 30.000 osebah, skupno višino prispevkov pa pri najmanj 600 milijonih evrov.

V primeru kriznih razmer na področju migracij bo solidarnost v skladu z novimi pravili dodatno okrepljena. Komisija bo lahko v tem primeru od članic zahtevala dodatne zaveze. Pri tem bodo prednost dali premeščanju. V primeru krize bo mogoče odstopanje od določenih pravil iz pakta.

>> Več: Evropski parlament potrdil evropski pakt o migracijah in azilu