c S

Evropska komisija: Nadzor na notranjih mejah mora ostati izreden in strogo časovno omejen ukrep

23.05.2024 13:26 V odzivu na podaljšanje italijanskega nadzora na meji s Slovenijo in slovenskega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko so na Evropski komisiji poudarili, da ponoven nadzor na notranjih mejah EU-ja ostati izreden in strogo časovno omejen ukrep.

"Stališče komisije je jasno. Ponovna uvedba nadzora mora ostati izredna, strogo časovno omejena in skrajni možni ukrep, če obstaja resna grožnja javni politiki ali notranji varnosti," je sporočila tiskovna predstavnica komisije Anitta Hipper.

Dodala je, da je Italija komisijo o podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo obvestila v sredo. Rim v obvestilu o podaljšanju do 19. decembra letos, ki je že objavljeno na spletni strani komisije, kot razloge navaja tveganje za teroristične aktivnosti, povezane z nemiri na Bližnjem vzhodu, in možno tveganje za infiltracijo teroristov v migrantske tokove. Med razlogi sta še tveganje nasilja v povezavi z vojno v Ukrajini in italijansko predsedovanje skupini G7.

Podobne razloge je v sredo ob napovedi podaljšanja nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko do 21. decembra navedel slovenski notranji minister Boštjan Poklukar. Obvestila Slovenije, ki je nadzor tako kot Italija znova uvedla oktobra lani, še ni na spletni strani Evropske komisije. "Izzivi, ki jih navajata članici, potrebujejo skupen odgovor. Zato komisija spodbuja tesen dialog z zadevnimi državami članicami, pri čemer je bil do zdaj dosežen dober napredek," je povedala Hipper. Pojasnila je, da je izvajanje nadzora ciljno usmerjeno, da temelji na tveganjih, poleg tega pa si oblasti prizadevajo za čim manjši vpliv na čezmejni promet.

>> Več: Evropska komisija: Nadzor na notranjih mejah mora ostati izreden in strogo časovno omejen ukrep