c S

Evroposlanci prejemajo 10 tisoč evrov bruto mesečno, za vsak mandat tudi 1763 evrov bruto pokojnine

23.05.2024 07:28 Evropski poslanec na mesec zasluži dobrih 10 tisoč evrov bruto oz. 7853 evrov neto. Letno tako na račun samo s plačo prejme dobrih 94 tisoč evrov. Poleg tega evroposlancem pripada več nadomestil, dobro pa je zanje poskrbljeno tudi po koncu mandata.

Do leta 2009 je bila plača evropskih poslancev izenačena s plačo poslancev parlamentov njihovih držav, kar pomeni, da so bili za enako delo zelo različno plačani. To se je spremenilo leta 2009, ko so vsi poslanci začeli prejemati enako plačo. Vsak od 720 poslancev Evropskega parlamenta, kolikor jih bodo na junijskih volitvah izvolili volivci EU-ja, bo tako mesečno prejel dobrih 10.000 evrov bruto plače oz. 7853 evrov neto. Letno tako na račun samo s plačo vsak evroposlanec prejme dobrih 94 tisoč evrov.

Ker lahko članice EU-ja uvedejo dodatne nacionalne dajatve oz. imajo različne davčne sisteme, se končni zneski izplačil razlikujejo. V primeru Slovenije so dohodki evropskih poslancev v celoti obdavčeni, dohodnina pa se jim odmeri po enakih pravilih kot drugim državljanom.

Za delovanje pisarne skoraj 5000 evrov, za osebje skoraj 30 tisoč

Poleg plače so evroposlanci upravičeni do različnih nadomestil. Splošno nadomestilo, s katerim krijejo najem pisarn, opremo IT in naročnine, znaša 4950 evrov mesečno. Do polovice tega zneska so upravičeni, če se v parlamentarnem letu brez ustrezne utemeljitve udeležijo manj kot polovice plenarnih zasedanj.

>> Več: Evroposlanci prejemajo 10 tisoč evrov bruto mesečno, za vsak mandat tudi 1763 evrov bruto pokojnine