c S

EU uvaja zakonodajni okvir za kriptosredstva in otežuje pranje denarja

16.05.2023 16:09 Finančni ministri držav članic EU-ja so dokončno potrdili zakonodajo, s katero Unija uvaja zakonodajni okvir za kriptosredstva, izdajatelje kriptosredstev in ponudnike storitev v zvezi s kriptosredstvi.

Z uredbo o trgih kriptosredstev, ki prvič določa pravni okvir na ravni EU-ja za ta sektor, se povečuje in vzpostavlja celovit okvir za izdajatelje in ponudnike storitev, vključno s skladnostjo s pravili o preprečevanju pranja denarja, so navedli na Svetu EU-ja.

Nova pravila zajemajo izdajatelje uporabniških žetonov, žetonov, vezanih na sredstva, in t. i. stabilnih kriptokovancev. Zajemajo tudi ponudnike storitev, kot so mesta trgovanja in denarnice, v katerih se hranijo kriptosredstva.

Cilj tega zakonodajnega okvira je zaščita vlagateljev in ohranitev finančne stabilnosti, hkrati pa želijo omogočiti tudi inovacije in spodbujanje privlačnosti sektorja kriptosredstev.

Uredba, ki jo je Evropski parlament potrdil aprila, bo objavljena v uradnem listu EU-ja. Veljati bo začela 20 dni po objavi.


>> Več: EU uvaja zakonodajni okvir za kriptosredstva in otežuje pranje denarja