c S

ESČP: Poljska kršila pravice, ko je istospolnim parom onemogočila možnost poroke

12.12.2023 17:19 Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je razsodilo, da je Poljska več svojim državljanom kršila pravice, ko je nekaterim istospolnim parom onemogočila možnost poroke.

Poljske oblasti so namreč zavrnile njihove vloge za sklenitev zakonske zveze z utemeljitvijo, da zakonsko zvezo lahko skleneta le moški in ženska.

Sodišče v Strasbourgu je sodbo izreklo na podlagi pritožbe desetih poljskih državljanov, ki živijo v istospolnih razmerjih. Različna sodišča na Poljskem so zavrnila več pritožb, ki so jih vložili prizadeti, zato so se obrnili na ESČP, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V pritožbi na ESČP je deseterica državljanov Poljske trdila, da imajo težave, ker od oblasti ne morejo pridobiti uradnega priznanja partnerskega razmerja. To jih je postavilo v neenakopraven položaj, med drugim v povezavi s socialnimi pravicami in plačevanjem davkov.

ESČP je podprl njihove argumente in navedel, da morajo države zagotoviti pravni okvir, ki istospolnim parom omogoča ustrezno priznanje in zaščito njihovega razmerja.


>> Več: ESČP: Poljska kršila pravice, ko je istospolnim parom onemogočila možnost poroke