c S

eIDAS 2.0 objavljen v Uradnem listu EU

30.04.2024 13:27 V Uradnem listu EU je bila danes objavljena nova Uredba (EU) 2024/1183 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. aprila 2024 o spremembi Uredbe (EU) št. 910/2014 v zvezi z vzpostavitvijo evropskega okvira za digitalno identiteto.

Uredba prinaša novost predvsem na področju elektronske identifikacije EU državljanov. Uvaja namreč evropsko denarnico za digitalno identiteto, s katero bodo lahko državljani po vsej EU dokazali svojo identiteto. Prve evropske denarnice za digitalno identiteto bodo državljanom predvidoma na voljo od konca leta 2026 dalje.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo v okviru priprav na to novo zakonodajo sodeluje v projektu POTENTIAL, ki ga sofinancira Evropska komisija. V projektu POTENTIAL sodeluje prek 140 partnerjev iz javnega in zasebnega sektorja iz 20 držav, med temi tudi iz Ukrajine. Ministrstvo bo v okviru projekta pilotno vzpostavilo evropsko denarnico in njeno uporabo preskusilo za dostop do e-storitev na portalih eUprava in SPOT. Več o projektu: https://www.digital-identity-wallet.eu/.

  • Ministrstvo za digitalno preobrazbo