c S

DZ: Vseh 79 navzočih poslancev je glasovalo za novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč

10.08.2023 08:01 Predlog novele > Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč so poslanci soglasno sprejeli z 79 glasovi. S predlaganimi spremembami zakona bo pospešena dodelitev finančnih sredstev prizadetim občinam v obliki akontacije, ki bo mogoča še pred dokončno oceno škode.

Na podlagi novele bo ponedeljek, 14. avgust, dela prost dan, čemur sicer niso bili naklonjeni v opoziciji.

Kaj prinaša novela zakona?

Vlada je predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč pripravila še pred nedavnimi poplavami, so pa te pospešile njegovo potrjevanje. Predlog so na izredni seji državnega zbora obravnavali poslanke in poslanci.

S predlaganimi spremembami zakona bi pospešili dodelitev finančnih sredstev prizadetim občinam v obliki akontacije, ki bo mogoča še pred dokončno oceno škode. Občine bi lahko tako za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov vnaprej prejele finančna sredstva do 40 odstotkov predhodno ocenjene škode. Temu bi sledil ustaljen postopek priprave končne ocene škode in končnega programa odprave posledic naravnih nesreč. Ta novost bi po predlogu veljala za vse naravne nesreče od 1. januarja letos.

Predlog uvaja tudi možnost povračila škode v kmetijstvu oziroma širi obseg upravičenosti za škodo, za katero je mogoče prejeti državno subvencijo za zavarovalno premijo in uveljaviti izplačilo škode za 100-odstotno poškodovanost kmetijskih kultur po načelu de minimis.

>> Več: DZ: Vseh 79 navzočih poslancev je glasovalo za novelo zakona o odpravljanju naravnih nesreč