c S

DZ predsednico Pirc Musar poziva, naj se izreče glede zakona o pomilostitvah

01.12.2023 08:26 DZ je sprejel sklep, s katerim je pozval predsednico republike Natašo Pirc Musar, naj se izreče o izvajanju zakona o pomilostitvi in predlogih za spremembo zakona. Predsednica je sporočila, da bo v skladu s postopkom v roku podala svoje mnenje.

DZ je na predlog poslanske skupine SDS-a s prvopodpisano Jelko Godec brez glasu proti sprejel sklep, po katerem naj bi se predsednica izrekla o izvajanju zakona o pomilostitvah. Sklep so poslanci na izredji seji sprejeli po tem, ko je matični odbor v sredo zavrnil predlog, naj se zakon o pomilostitvah spremeni na način, da bo predsednik svoje pomilostitve obsojencev dolžan pojasniti. Razlog je predsedničina pomilostitev treh obsojenih zaradi pomoči pri nezakonitem prečkanju meje.

Iz urada predsednice so danes za STA sporočili, da predsednica odločitev DZ-ja spoštuje in bo skladno s predvidenim postopkom in v okviru določenih rokov podala mnenje. Prejšnji teden so iz njenega urada sporočili, da predsednica pri pomilostitvah deluje skladno z zakonom. Doslej je odločala o 27 pomilostitvah, od tega je ugodila le štirim prošnjam. Pirc Musar je dodala, da je zloraba migracijske problematike in težkih osebnih zgodb z namenom poceni pridobivanja političnih točk zavržno dejanje.

V imenu predlagatelja je Branko Grims v obrazložitvi predloga sklepa ocenil, da Slovenija zaradi povečanega števila prebežnikov ni več varna država. Odločitev predsednice republike, da v takšnih razmerah pomilosti tri "obsojene tihotapce ljudi", javnosti daje "zelo čudno sporočilo", je dejal.

Slovenija je in ostaja varna država, je v imenu poslanske skupine Svobode zatrdil njen vodja Borut Sajovic. Po njegovih besedah želi SDS z lažnimi sporočili o migracijah zavajati, deliti in strašiti državljane, za kar ima ta stranka političen motiv. "Mi v tej zgodi seveda ne želimo in ne bomo sodelovali," je bil jasen. A se v poslanski skupini kljub temu veselijo odgovora predsednice Nataše Pirc Musar, ki bo imela priložnost pojasniti svoje odločitve.

>> Več: DZ predsednico Pirc Musar poziva, naj se izreče glede zakona o pomilostitvah

Foto: STA