c S

DZ potrdil spremembe interventnega zakona o sanaciji škode po poplavah

13.11.2023 07:43 DZ je z glasovi koalicijskih poslancev potrdil novelo interventnega zakona, ki določa dodatne ukrepe in rešitve za odpravo posledic avgustovskih poplav in plazov. Med bistvenimi rešitvami je ukinitev obveznega solidarnostnega prispevka.

Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic in zemeljskih plazov velja od 2. septembra. Pozneje se je pokazala potreba po dodatnih ukrepih za prizadeta območja, in kot je poslancem povedala Mojca Ramšak Pešec z ministrstva za javno upravo, je vlada v predlog novele zakona zapisala ukrepe, ki so usmerjeni predvsem v reševanje stisk prebivalcev prizadetih območij.

Med predlaganimi rešitvami je poudarila predplačila za obnovo stanovanj, pavšalno nadomestilo za stroške bivanja v drugi stanovanjski enoti, podaljšanje ukrepa kriznih nastanitev, dolžnost države prevzeti obdelavo onesnažene zemlje, povrnitev škode društvom in ustanovam ter ureditev prevoza donirane krme. Predvideni so tudi postopki za odstranitev stanovanjskih objektov, ki jim zaradi poplav ali plazov grozi rušenje.

Z novelo zakona se bo odpravil obvezni solidarnostni prispevek, še vedno pa bodo lahko delodajalci v dogovoru s sindikati izvedli solidarnostne sobote, je še povedala. Ob tem se z novelo izrecno določa, da se od plače delavca za opravljeno delo na ta dan ne plačajo dohodnina in prispevki za socialno varnost.

>> Več: DZ potrdil spremembe interventnega zakona o sanaciji škode po poplavah