c S

DZ potrdil razpis posvetovalnega referenduma o JEK-u 2, datum izvedbe še ni določen

23.05.2024 13:26 DZ je na redni seji sprejel predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zagotavljanju električne energije z JEK 2 in drugimi nizkoogljičnimi viri. Glasoval bo tudi o predlogu resolucije o rabi jedrske energije. Sledila bo še izredna seja DZ-ja.

Predlog za razpis referenduma so vložili poslanci strank Svoboda, SDS, NSi, SD in poslanca manjšin. Svoj podpis sta umaknila poslanec Svobode Miroslav Gregorič in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, predlogu pa so nasprotovali tudi poslanci Levice. Na glasovanju v DZ-ju je bil predlog sprejet z 71 glasovi za in šestimi glasovi proti.

Predlagatelji pravijo, da se bodo volivci na referendumu, na katerem bo vprašanje, ali podpirajo "izvedbo projekta JEK 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo", odločali o strateškem vprašanju za državo, ki jo čakajo izzivi energetskega prehoda za naslavljanje podnebnih sprememb. Pričakujejo, da bodo do izvedbe referenduma, ki bo po napovedih konec novembra, znanih toliko podatkov o JEK-u 2, da se bodo volivci lahko informirano odločali.

Nasprotniki medtem menijo, da je za referendum prezgodaj, saj da ne bodo znane ključne informacije in analize, s tem pa se bo dala bianko menica za projekt, ki lahko med drugim pomeni veliko finančno tveganje za državo in ne rešuje vprašanja samozadostnosti. Poleg tega ni razprave o alternativnem scenariju zagotavljanja oskrbe z elektriko le iz obnovljivih virov, ki ga poleg mešanice jedrske in obnovljivih virov navajajo strateški dokumenti. Te argumente je bilo slišati tudi v obrazložitvi glasov tik pred glasovanjem.

>> Več: DZ potrdil razpis posvetovalnega referenduma o JEK-u 2, datum izvedbe še ni določen