c S

DZ potrdil novele o KGZS-ju, zaščiti živali, znižal državno kritje prispevkov verskih uslužbencev

20.09.2023 20:38 Državni zbor je sprejel novele zakona o zaščiti živali, o kmetijsko-gozdarski zbornici, o visokem šolstvu in o verski svobodi ter o povračilu glob zaradi neustavnih covidnih odlokov.
 

DZ je na redni seji z 49 glasovi za in 20 glasovi proti sprejel novelo zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Novelo so na glasovanju podprli poslanci Svobode in Levice ter trije poslanci SD-ja. Glasovanja so se sicer vzdržali nekateri poslanci SD-ja, saj so v poslanski skupini izrazili nekaj dilem glede zakonitosti, smiselnosti, predvsem pa o dopustnosti predlaganih rešitev oz. sprememb. Novele pa niso podprli v SDS-u in NSi-ju, v katerih so med drugim izpostavili pomisleke KGZS-ja, da je zakon nesprejemljiv, saj posega v avtonomijo zbornice, ne odpravlja neskladnosti z ustavo, obenem pa so predlagane spremembe neizvedljive.

Da je zakon sporen, so opozorili tudi nekateri ustavni pravniki. Številne pomisleke je izrazila tudi zakonodajnopravna služba DZ-ja.

Tako kmetijska kot veterinarska stroka sta napovedali, da bosta v primeru potrditve zakona v DZ-ju vložili predlog za ustavno presojo in njuno zadržanje, poroča Radio Slovenija.

Dopolnilo NSi-ja, s katerim bi se črtal prvi člen novele zakona, ni prejelo zadostne podpore.

Zakon so v zakonodajni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Matejo Čalušić (Svoboda).

Kaj določa sprejeta novela o KGZS-ju

Novela vsebuje tri člene, bistvo pa je zajeto v prvem členu, ki določa, da za člane določenih organov zbornice na naslednjih volitvah, ki bodo leta 2024, ne bi smeli kandidirati člani organov političnih strank na državni ravni, poslanci Evropskega parlamenta, funkcionarji v Evropski komisiji in Evropskem svetu, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji, poslanci, poklicni župani, generalni direktorji in generalni sekretarji ministrstev, direktorji organov v sestavi ministrstev in vladnih služb, generalni direktor in direktorji generalnih direktoratov v Evropski komisiji, direktorji občinske uprave ali tajniki občine, je povzela Čalušić. Po njenih besedah novela zagotavlja avtonomijo in depolitizacijo zbornice. So pa na račun izraženih pomislekov na matičnem odboru sprejeli dopolnila, s katerimi se omejitev imenovanja osredotoča le na ključne organe zbornice, torej svet, upravni odbor ter predsednika in podpredsednike.

Ob tem je ponovila, da z novelo ne posegajo v status zbornice in da ni uperjena v slovenskega kmeta. "Priznamo pa, da je novela zakona uperjena zoper politične funkcionarje in politične stranke, ki jo zlorabljajo in uporabljajo kot svoj peskovnik, uperjena je tudi zoper populizem za nabiranje političnih točk ter spodkopavanje korektnega dialoga in sodelovanja zbornice z vlado in parlamentom," je zatrdila. Kmetijsko gozdarska zbornica je združenje, ki mora zagovarjati interese kmetov, gozdarskega sektorja in ribičev, politiki pa po besedah poslanke vanj vnašajo politične konflikte in obremenjenost z dnevno politiko.


>> Več: DZ potrdil novele o KGZS-ju, zaščiti živali, znižal državno kritje prispevkov verskih uslužbencev