c S

DZ izvolil tri kandidate za sodnika ESČP-ja, ki ga bo izvolila Parlamentarna skupščina Sveta Evrope

24.04.2024 07:21 Državni zbor je izvolil Aleša Galiča, Vasilko Sancin in Boštjana Zalarja za kandidate za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP). Po pridobitvi mnenja sodnega sveta in vlade je v izvolitev predlagala predsednica republike.

Za glasovanje o vsakem kandidatu so med poslance razdelili 81 glasovnic. Na glasovanju o kandidaturi Galiča jih je bilo oddanih 77, pri čemer je 60 poslancev glasovalo za, sedem pa proti. Za kandidaturo Sancin je glasovalo 52 poslancev, proti jih je bilo 29, medtem ko je kandidaturo Zalarja podprlo 57 poslancev, 24 pa jih je bilo proti.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je predlog kandidatov v DZ poslala v začetku meseca. V njenem uradu so ob tem poudarili, da so kandidati v Sloveniji in tudi mednarodno priznani pravni strokovnjaki, ki jih predsednica ocenjuje kot zelo primerne in visoko strokovno kvalificirane za opravljanje nalog sodnika na ESČP-ju.

Aleš Galič in Vasilka Sancin sta med drugim profesorja na ljubljanski pravni fakulteti, Boštjan Zalar pa sodnik na upravnem sodišču. Vsi trije so tudi nadomestni sodniki ESČP-ja, torej sodniki, ki nadomeščajo slovenskega nacionalnega sodnika na ESČP-ju v primerih, ko ta zaradi različnih okoliščin ne more sodelovati na sojenjih.

>> Več: DZ izvolil tri kandidate za sodnika ESČP-ja, ki ga bo izvolila Parlamentarna skupščina Sveta Evrope