c S

DS: Ustavno sodišče razveljavilo omejitve za kandidiranje v organe KGZS-ja

12.04.2024 08:04 Ustavno sodišče je razveljavilo sporno določbo v zakonu o Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, ki določa, kdo ne sme kandidirati v organe zbornice. Na neustavnost so opozarjali tudi številni pravniki in kmetijska stroka.

Novela o KGZS-ju je bila sprejeta septembra lani z 49 glasovi za in 20 proti z glasovi koalicije, pri čemer so se nekateri poslanci SD-ja zaradi pomislekov vzdržali.

Novela določa, da za člane določenih organov zbornice na naslednjih volitvah, ki bodo letos, ne bi smeli kandidirati člani organov političnih strank na državni ravni, poslanci Evropskega parlamenta, funkcionarji v Evropski komisiji in Evropskem svetu, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji, poslanci, poklicni župani, generalni direktorji in generalni sekretarji ministrstev, direktorji organov v sestavi ministrstev in vladnih služb, generalni direktor in direktorji generalnih direktoratov v Evropski komisiji, direktorji občinske uprave ali tajniki občine.

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić je ob sprejemanju dejala, da novela zagotavlja avtonomijo in depolitizacijo zbornice. So pa na račun izraženih pomislekov na matičnem odboru sprejeli dopolnila, s katerimi se omejitev imenovanja osredotoča le na ključne organe zbornice, torej svet, upravni odbor ter predsednika in podpredsednike.

>> Več: DS: Ustavno sodišče razveljavilo omejitve za kandidiranje v organe KGZS-ja