c S

Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o izvrševanju proračunov

01.06.2023 08:11 Državni svet je s 24 glasovi za in dvema glasovoma proti sprejel odložilni veto na novelo zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024. Državni svetniki se med drugim ne strinjajo z odločitvijo o znižanju proračunske rezerve.

DZ je novelo zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024 sprejel prejšnji četrtek. Novela prinaša manjše spremembe, med drugim se nanašajo na zagotavljanje sredstev proračunskemu skladu za izvajanje načrta za okrevanje in odpornost ter na zmanjšanje dopustnega zadolževanja države. Letos se bo država lahko zadolžila za največ 4,2 milijarde evrov, poroštev pa bo lahko izdala za skupaj 1,2 milijarde evrov.

Poslanci so na seji v novelo dodatno zapisali izplačilo zimskega letnega dodatka za upokojence v letošnjem decembru ter za 1,8 odstotka višja izplačila pokojnin v novembru in decembru. V SDS-u so med drugim želeli za nekaj več kot deset odstotkov zvišati tudi povprečnino za občine. Toda dopolnilo ni bilo sprejeto, tako da ostaja pri 700 evrih na prebivalca.

Proti nižanju proračunske rezerve

Državni svet pozitivno ocenjuje prizadevanja vlade za zniževanje odhodkov proračuna, vendar pa izraža tudi zaskrbljenost in nestrinjanje z odločitvijo o znižanju proračunske rezerve, katere sredstva so bila v pretežni meri namenjena pomoči gospodarstvu zaradi razmer na trgu energentov, so po današnji seji sporočili iz državnega sveta.
"Državni svet opozarja na napačno razmišljanje v smeri, da so bili dosedanji ukrepi na tem področju zadostni, saj zaradi ukrepov, ki jih še vedno izvajajo druge države EU-ja, slovensko gospodarstvo izgublja konkurenčnost," so zapisali v sporočilu za javnost.

>> Več: Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o izvrševanju proračunov