c S

Devetega junija tako evropske volitve kot posvetovalni referendumi? DVK naročil dodatne skrinjice.

22.04.2024 07:08 Parlamentarna odbora za zdravstvo in notranjo politiko sta podprla izvedbo treh posvetovalnih referendumov na dan evropskih volitev, torej devetega junija. Končna odločitev je v rokah poslancev. Državna volilna komisija se že pripravlja na ta scenarij.

Razprava na parlamentarnem odboru za zdravstvo ter notranje zadeve je potekala o datumu izvedbe posvetovalnih referendumov, ne pa o njihovi vsebini.

To so predlogi posvetovalnih referendumov o uvedbi preferenčnega glasu za volitve poslank in poslancev v državni zbor, o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno uporabo.

Kot je za Radio Slovenija poročala Katja Arhar, so poslanci Svobode vztrajali, da bi se trije posvetovalni referendumi izvedli skupaj z evropskimi volitvami 9. junija. Kot je pojasnila Sara Žibrat iz Svobode, bi s tem tudi povečali volilno udeležbo na evropskih volitvah. "Sem mnenja, da se bodo evropski kandidati med kampanjo najbrž morali opredeliti tudi glede referendumskih vprašanj in tako bodo ta vprašanja dobila tudi pozornost volivcev," je dejala.

V koalicijskem SD-ju ter opozicijskih SDS-u in NSi-ju pa so menili, da datum ni primeren prav zaradi pomembnosti evropskih volitev in vseh treh referendumov. "Vsekakor menimo, da so evropske volitve ene najpomembnejših volitev. Mogoče jih državljani in državljanke ne jemljejo tako resno, kot so," je dejala Bojana Muršič iz SD-ja.

>> Več: Devetega junija tako evropske volitve kot posvetovalni referendumi? DVK naročil dodatne skrinjice.