c S

Članice Evropske unije praznujejo dan Evrope

09.05.2024 12:58 Članice Evropske unije danes praznujejo dan Evrope v spomin na leta 1950 objavljeno Schumanovo deklaracijo o evropskem povezovanju. Hkrati za državljane večine članic Unije ta dan pomeni, da jih do izvedbe volitev v evropski parlament čaka še mesec dni.

Schumanova deklaracija je pred 74 leti pomenila začetek evropskega povezovanja. Letošnje evropske volitve bodo pomemben kazalnik, v katero smer bo šla Evropska unija.

Če bodo večino v Evropskem parlamentu ohranile proevropsko usmerjene stranke, potem se bo evropsko povezovanje krepilo še naprej. Če pa bodo velik vzpon doživele skrajne stranke, Unijo čaka burna in precej negotova prihodnost, ki ni svetla že zaradi ruske agresije v Ukrajini.

Boj za volilno zmago se je mesec dni pred volitvami že povsem razplamtel. Vodilna kandidatka desnosredinske evropske ljudske stranke in predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj pozvala k obrambi pred populisti in skrajneži ter poudarila, da EU-ja ni mogoče graditi s "služabniki Kremlja, zaničevalci demokracije in skrajneži". Ker pred dnevi ni izključila povolilnega sodelovanja z evroskeptičnimi strankami, se je z levega političnega pola nanjo usul plaz kritik.

Včeraj so politične skupine s tega pola v Evropskem parlamentu, socialisti in demokrati, liberalci, zeleni in levica, tako sprejele skupno izjavo, da po volitvah ne bodo sodelovale s skrajno desnimi in radikalnimi strankami. K temu so pozvali tudi von der Leynovo, vendar njena Evropska ljudska stranka poziva ni podpisala.

>> Več: Članice Evropske unije praznujejo dan Evrope