c S

Cena resnice in molka – žvižgači v Sloveniji

23.10.2023 07:47 Osamitev, blatenje, brezposelnost, duševne stiske, življenje v izgnanstvu. Cena, ki jo plačajo žvižgači, ti razkrivajo nezakonita ravnanja, zaradi katerih izgublja vsa družba, je pogosto zelo visoka. Zdaj so tudi pri nas dočakali boljšo zakonsko zaščito.

Od januarja, z enoletno zamudo, velja pri nas zakon o zaščiti prijaviteljev – nova pravila, ki jih je določil Bruselj. Evropska komisija namreč v boju zoper goljufije in korupcijo, v katerih, namesto v evropskem proračunu, vsako leto konča najmanj 180 milijard evrov, stavi tudi na žvižgače. Ljudje, ki za nezakonita dejanja vedo, pogosto molčijo, predvsem iz strahu pred posledicami.

"V podjetju, kjer sem delala, so od mene zahtevali, da delam nezakonito. Ko sem to zavrnila in opozorila na nezakonitosti, se je začelo. Najprej so šli v ukinjanje mojega delovnega mesta, potem so me osamili tudi fizično, brez sodelavcev … Nakar so mi očitali nezakonitosti, ki jih nisem storila, in mi dali izredno odpoved. Ker pač nisem prikimavala nezakonitim dejanjem."

To je izpoved delavke, ki je razkrila sporno ravnanje nadrejenih in zato dve leti pred upokojitvijo ostala brez dela. Za pravico se še vedno bojuje na sodiščih. Čeprav je od dogodkov minilo že nekaj let, se še vedno boji, da jo bo doletelo kaj slabega, zato ne želi razkriti svoje identitete.

Cena resnice

Osamitev, brezposelnost, finančne in duševne stiske, življenje v izgnanstvu. Cena resnice je visoka. Nekdanja ameriška vojakinja Chelsea Manning je zaradi razkritja zaupnih ameriških dokumentov Wikileaks sedem let preživela v vojaškem zaporu. Edward Snowden, ki je razkril obsežno vohunjenje ameriške agencije za nacionalno varnost, se je najprej skrival v Hongkongu, nato mu je azil ponudila Rusija. Tam naj bi živel še danes. Na Hrvaškem je lani v revščini umrla Ankica Lepej, bančna uslužbenka, ki je pred 25 leti razkrila neprijavljeno zajetno vsoto denarja na računu žene takratnega predsednika Tuđmana. Ostala je brez zaposlitve, kazensko so jo preganjali. Mesec dni pred smrtjo, decembra leta 2021, je dejala: "Resnica je danes veliko bolj pogubna kot pa laž in kraja."

>> Več: Cena resnice in molka – žvižgači v Sloveniji