c S

Bruselj podaljšal omejitev uvoza ukrajinskega žita v pet vzhodnih članic EU-ja

06.06.2023 07:50 Evropska komisija je podaljšala začasne ukrepe, s katerimi je omejila uvoz določenih vrst ukrajinskega žita na Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo, ki se zaradi prevelikih količin žita iz Ukrajine soočajo s težavami.

Komisija je danes do 15. septembra podaljšala ukrepe, ki jih je uvedla na začetku maja. Od tedaj je dovoljen uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen v vse članice EU-ja, razen Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo. V teh pet članic je mogoče žito uvoziti, samo če je namenjeno tranzitu v druge članice Unije ali tretje države.

Podaljšanje je potrebno, ker logistična ozka grla v teh članicah ostajajo, poleg tega pa se pred sezono žetve spoprijemajo s pomanjkanjem skladiščnih zmogljivosti, so pojasnili v Bruslju.

Postopna odprava omejitve uvoza bo omogočila izboljšanje delovanja solidarnostnih pasov, ki so namenjeni olajšanju trgovine med EU-jem in Ukrajino, so dodali. Nad tem bo bedela skupna platforma, v kateri sodelujejo Evropska komisija, Poljska, Madžarska, Slovaška, Bolgarija, Romunija in Ukrajina. Prvo srečanje na tehnični ravni je potekalo v petek.

Na komisiji so poudarili še, da bodo v primeru, če bo ena ali več od teh petih članic ovirala tranzit žita, znova ocenili, ali obstajajo pogoji za izvajanje ukrepov.

>> Več: Bruselj podaljšal omejitev uvoza ukrajinskega žita v pet vzhodnih članic EU-ja