c S

Bruselj odobril 100-milijonsko izplačilo za odpravo posledic poplav v Sloveniji

29.11.2023 15:14 Evropska komisija je odobrila izplačilo 100 milijonov evrov predplačila iz solidarnostnega sklada EU-ja za obnovo po avgustovskih poplavah v Sloveniji. Slovenija je skupno zaprosila za 400 milijonov evrov, preostanek bo predvidoma izplačan prihodnje leto.

Sredstva iz solidarnostnega sklada EU-ja bodo namenjena odpravi posledic in obnovi po avgustovskih poplavah, so ob odobritvi izplačila pojasnili na Evropski komisiji. Med drugim za obnovo kritične infrastrukture, izvajanje ukrepov za zaščito kulturne dediščine, ki je bila prizadeta v ujmi, ter tudi za financiranje čiščenja.

"Podnebne spremembe še naprej povečujejo pogostost in resnost naravnih nesreč. Pomoč iz solidarnostnega sklada je zdaj še pomembnejša kot kdaj koli, da bi omilili finančne posledice tovrstnih dogodkov, obenem pa dali upanje ljudem. Sloveniji stojimo ob strani, kar potrjuje tudi dejstvo, da je predplačilo 100 milijonov evrov največje doslej v okviru sklada," je ob tem povedala evropska komisarka za kohezijo Elisa Ferreira.

Katero ministrstvo bo upravljalo denar, še ni znano

"Gre za zelo dobro novico; predvsem za tiste, ki so utrpeli največjo škodo v času poplav, in za tiste, ki smo pripravljali vlogo za solidarnostni sklad, ki jo je bilo treba pripraviti v relativno kratkem času," je v izjavi za medije v Ljubljani dejal minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek.

Evropska komisija je imela osem tednov časa, da sprejme odločitev, a je to storila že po dobrih štirih tednih, razlog pa je bila po Jevškovih besedah odlično pripravljena vloga. 100 milijonov evrov bo v naslednjih dneh nakazanih ministrstvu za finance, vlada pa bo nato v naslednjih dneh ali tednih sprejela odločitev, katero ministrstvo bo upravljalo ta denar, je pojasnil Jevšek. Katero bo to ministrstvo, ni želel ugibati, je pa poudaril primer Hrvaške, kjer je bilo po katastrofalnih potresih pred nekaj leti za to zadolženo ministrstvo za gradbeništvo, torej ministrstvo, pristojno za postavljanje infrastrukture.

Dodatnih 300 milijonov evrov mora potrditi še Svet EU-ja in Evropski parlament

Da bo Sloveniji za odpravo posledic poplav letos na voljo 100 milijonov evrov, v letu 2024 pa še dodatnih 300 milijonov evrov iz solidarnostnega sklada EU-ja, je že med obiskom v Sloveniji nekaj dni po poplavah napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen. Slovenija je prošnjo za sredstva iz sklada v Bruselj poslala 20. oktobra. Medtem ko za izplačilo predplačila ni potrebna potrditev v Svetu EU-ja in Evropskemu parlamentu, pa bo to potrebno pred izplačilom pričakovanih dodatnih 300 milijonov evrov.


>> Več: Bruselj odobril 100-milijonsko izplačilo za odpravo posledic poplav v Sloveniji