c S

Bavčar in Golubić pravnomočno oproščena v zadevi Istrabenz

29.02.2024 07:47 Višje sodišče v Kopru je zavrnilo pritožbo tožilstva na prvostopenjsko sodbo, s katero sta bila nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar in prvi mož Maksime Holding Miroslav Golubić oproščena obtožb v zadevi Istrabenz.

Specializirano državno tožilstvo je v pritožbi trdilo, da je okrožna sodnica posel napačno opredelila za t. i. repopogodbo. A kot je za Delo povedal Aljoša Dežman, odvetnik Igorja Bavčarja, lahko zdaj, ko je zadeva pravnomočno zaključena, pove, da je zelo zadovoljen, saj je koprsko višje sodišče v celoti zavrnilo pritožbo tožilstva na prvostopenjsko oprostilno sodbo.

Okrožno sodišče v Kopru je sredi lanskega marca v ponovljenem sojenju Bavčarja in Miroslava Golubića oprostilo obtožb zlorabe položaja pri prodaji delnic koprskega logista Intereuropa na škodo Istrabenza in pomoči pri tem. Tožilstvo, ki je za Bavčarja predlagalo dve leti in šest mesecev zaporne kazni, za Golubića pa dve leti, se je na to odločitev pritožilo.

Postopek se je nanašal na posel z Intereuropinimi delnicami, pri čemer ju je obtožnica bremenila oškodovanja koprskega holdinga Istrabenz za 3,7 milijona evrov in pridobitve koristi Maksimi Holding v vrednosti 3,1 milijona evrov. Tožilstvo je trdilo, da je leta 2007 Istrabenz vstopil v posel med Maksimo Holding in Banko Celje ter odkupil sveženj delnic Intereurope po dogovorjeni ceni, ki je bila nižja od tržne, ter tako nase prevzel finančno izgubo.

>> Več: Bavčar in Golubić pravnomočno oproščena v zadevi Istrabenz