c S

Odstopila vodja projekta eZdravje Mateja de Leonni Stanonik

16.06.2011 11:43 Ljubljana, 16. junija (STA) - V ponedeljek je odstopila vodja nacionalnega informatizacijskega projekta eZdravje na ministrstvu za zdravje Mateja de Leonni Stanonik, so za STA potrdili na ministrstvu. Minister Dorjan Marušič je odpoved sprejel, več pa bodo lahko povedali po njegovi vrnitvi iz Indije. Kdo bo nasledil de Leonni Stanonikovo, se še ne ve.

Na ministrstvu za zdravje bodo že drugič letos menjali vodjo eZdravja, saj Mateja de Leonni Stanonik odstopila po nekaj mesecih. Novi krči naj bi znova postavljali pod vprašaj evropske milijone za ta projekt, piše Dnevnik. Za projekt naj bi namreč do leta 2015 namenili 57 milijonov evrov, do leta 2023 pa skupno 133 milijonov evrov.

Vzroki za odstop po njihovih navedbah uradno še niso znani, po neuradnih informacijah pa naj bi šlo predvsem za to, da de Leonni Stanonikova naj ne bi dosegala zastavljenih ciljev in pričakovanj. Veliko nejasnosti naj bi bilo tudi glede njene izobrazbe. Omenjajo se še različni drugi dejavniki, ki naj bi prispevali k odstopu in novim krčem eZdravja: od hudih pritiskov podjetij na tem področju, da bi prišla do svojega "kosa" tega projekta, pa do tega, da naj bi bila de Leonni Stanonikova nasploh premalo prisotna v Sloveniji, poroča časnik.

Kot pišejo, naj bi de Leonni Stanonikova že pred tedni razmišljala o odstopu, a se takrat zanj ni odločila. Še pred dnevi pa naj bi se dogovarjala tudi glede nalog, ki so povezane z eZdravjem.

Projekt eZdravje je doslej že večkrat zastal, deležen pa je bil tudi kar petih revizij. Marušič ga je ob številnih očitkih na račun pomanjkanja praktičnih rešitev, vodenja projekta pa tudi neenakopravnega položaja ponudnikov po prihodu na ministrsko mesto eZdravje začasno zaustavil. Mateja de Leonni Stanonik, ki je bila do projekta pred prihodom na ministrstvo v pogovorih z mediji kritična, je marca zamenjala dotedanjo vodjo eZdravja Smiljano Vončina Slavec. Kmalu zatem je morala eZdravje zaradi zamud, ki so nastale še pred njenim prihodom, zagovarjati pred službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Projekt je bil na koncu ob del evropskih sredstev, ki so jih začasno prerazporedili na druga področja.

Na začetku junija sta de Leonni Stanonikova in minister Marušič o eZdravju spregovorila na nujni seji državnozborskega odbora za zdravstvo, na kateri so bili poslanci kritični do zamud. Marušič je takrat zatrdil, da je zaostajanje za načrti bolje od nadaljevanja s slabimi rešitvami. Izrazil je upanje, da bo ob koncu njegovega mandata deloval vsaj e-recept, da bo mogoč prenos slik med različnimi zdravstvenimi zavodi in da bo pri čim več zavodih delovalo elektronsko naročanje bolnikov, še piše časnik.