c S

Koliko časa po prebolelem covidu smo še imuni

16.01.2023 06:42 Po zadnjih podatkih med okuženimi s koronavirusom v Sloveniji še vedno prevladuje omikron: njegovo podrazličico BQ.1 so decembra zaznali v več kot polovici vzorcev okuženih, sledila je podrazličica BA.5. Za obe velja, da imata večji imunski pobeg od predhodnic, kar pomeni, da zelo hitro okužita tudi cepljene in prebolele.

Pred enim letom je Evropska agencija za zdravila (Ema) sporočila, da se covid-19 s prihodom koronavirusne različice omikron iz pandemije spreminja v endemično bolezen, s katero človeštvo lahko živi. Priznani imunolog dr. Alojz Ihan je takrat dejal, da je ta virus za večino ali prek cepljenja ali okužbe imunološko postal “stari znanec”.

Imunski sistem večine ljudi, ki so cepljeni ali pa so covid preboleli, ima na virus namreč dolgotrajni spomin. To pomeni, da se posameznik z njim lahko znova okuži, je pa verjetnost, da bo zbolel v težji obliki, manjša. “Obramba se prebudi že po dveh, treh dneh in ne šele po desetih kot ob prvi okužbi. Imunski sistem z lahkoto prehiti virus, da se ne razvije pljučnica in so simptomi obolenja lažji,” je takrat opisal Ihan.

>> Več: Koliko časa po prebolelem covidu smo še imuni